marți, 26 februarie 2013

paine cu aluat oparit si faina integrala


 ce ziceti de o paine rumena cu interior moale si coaja usor crocanta?




aluat 1:
- 225g faina integrala
- 450ml apa fiarta,clocotita
-1 lingurita miere

aluat final:
-aluat 1
-7g drojdie proaspata
-30ml apa
-1 lingurita sare
-350-400g faina alba




peste cele 225g faina se toarna apa clocotita si mierea.se amesteca si lasa 12ore la temperatura camerei.eu am lasat-o peste noapte la bucatarie.

a doua zi se dizolva drojdia in apa calduta,se lasa 10min apoi pune imreuna cu restul ingredientelor si aluatul lasat peste noapte in cuva robotului si se framanta pentru 5-6 minute.

se lasa la dospit 1 1/2h si apoi se rastoarna aluatul pe masa infainata.se formeaza o paine pe care o asezam in tava mare de arazag pregatita cu hartie de copt.facem cateva crestaturi si lasam din nou 25min la dospit:


se coace la 210grade,cu o cratita cu apa in cuptor,pentru o coaja rumena si frumoasa.dupa 25min reducem temperatura la 190 grade si o mai tinem inca 20-25min.

5 comentarii:

  1. Am facut aluatul oparit asta seara si a iesit destul de consistent, dens...asa trebuie sa fie?
    Iar la cele 350-400 g faina pe care le adaug maine doar 30 ml de apa vor mai necesita? Nu va iesi tare? Te rog din suflet sa ma ajuti!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. alexandra aluatul 1 este dens intr-adevar.cele 30ml de apa sunt sa dizolvi drojdia in ea.

    eu am amestecat la robot apoi aluatul 1 si restul ingredientelor.va iesi ceva relativ lipicios care trebuie lucrat pe masa infainata,dupa cum se vede si la poza cu painea in tava.

    RăspundețiȘtergere
  3. faina o pui pe rand.am observat o diferenta intre faina alba folosita de mine aici in germania si cea alba din romania.

    (eventual daca e prea tare aluatul pui inca putina apa.)

    eu am incercat reteta dintr-o carte in limba germana unde se specifica exact cantitatile si tipul de faina ce trebuie folosit. si am scris exact ingredientele.

    iti tin pumnii :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu daca ai primit mesajul meu de ieri in care iti multumeam pentru raspuns si pentru reteta, pentru ca a iesit perfecta! Iti multumesc frumos pentru tot, azi am exectat si reteta de waffeln cu iaurt natur care a fost deasemenea perfecta! Reteta de "Painici (lipii) africane" nu iti merge, vezi poate revizuiesti problema, m-ar interesa reteta! Multumesc pentru tot!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. alexandra mi-ai dat emotii ca nu iese painea si azi am verificat de vreo 3 ori mesajele de pe blog.

    sa va fie de bine.

    merg acum sa vad care e problema lipiilor.

    week-end minunat!

    RăspundețiȘtergere