sâmbătă, 19 ianuarie 2008

tort cu visine si vanilie

reteta de aici:

blat:
4 oua
4 linguri apa rece
125g zahar(am pus numai 100)
1 plic praf de copt
1 vanilie(am pus 1 plic coaja rasa de portocale)
150g faina

crema:
1 compot visine
30g amidon
3-4 foi gelatina
250g smantana acra,groasa
400ml smantana dulce,pt frisca
2 linguri amaretto lichior

se bat albusurile si apa spuma tare,se adauga zaharul si continuam din nou sa mixam pina cand stau iar tari.se adauga apoi galbenusurile:

si dupa ce le incorporam,urmeaza faina,praful de copt si coaja de portocala:

se toarna compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se coace cam 20min la 185 grade:
a crescut foarte frumos:

se lasa sa se raceasca complet apoi se taie in jumatate.amidonul se amesteca cu 4 linguri de suc de compot iar restul se pune la fiert:

cand incepe sa clocoteasca adaugam amidonul si amestecam 2 minute:

apoi adaugam visinele :


si fierbem pina cand compozitia arata ca o budinca:

se lasa sa se racoreasca putin si se toarna peste jumatate din blatul in jurul caruia am pus inelul de tort:

deasupra punem capacul si apasam usor,dam apoi la racit:

punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece:

amestecam smantana groasa cu 5 linguri zahar pudra,lichiorul amaretto:

reteta spune ca se amesteca gelatina stoarsa cu cateva linguri din crema de smantana,apoi se adauga la restul cremei.
eu am facut asa:
am incalzit apoi la MU 5 linguri apa si am pus gelatina stoarsa in apa,am amestecat de 2 ori si deja s-a dizolvat,apoi am turnat-o peste creme de smantana.am dat la rece pina cand aceasta a inceput sa se intareasca.
intre timp batem frisca:

apoi incorporam incet crema de smantana:

am oprit 4 linguri pentru decor,restul cremei am turnat-o peste tort:

se lasa cateva ore la frigider:

apoi se scoate inelul:
delicios,nu foarte dulce,crema fina...ne place mult!

3 comentarii:

  1. Felicitari!Esti o bucatareasa nota 100...imi plac retetele tale la nebunie!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cit cintareste o foaie de gelatina. Ati putea sa-mi spuneti? Am vazut prin multe carti de bucate ca se foloseste gelatina foi dar nu e trecut in grame. Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. scuze ca raspund asa tarziu dar sunt in concediu in romania si ajung mai rar pe la net.cred ca in jur de 5 g are o foaie,am cantarit-o odata din curiozitate iar cele 4-5 foi le poti inlocui cu 1 plic galatina granulata.

    RăspundețiȘtergere