joi, 20 noiembrie 2008

paine alba in 3 zile






daca aveti chef de o paine cu coaja usor aspra si miezul moale chiar si dupa 2- 3 zile,reteta asta merge la fix.e ceva de munca dar rezultatul merita.

prima zi-ora 20:

125g faina alba
1/2 cub drojdie proaspata(un cub are aici 45g)
250ml apa incalzita putin

se amesteca si lasa in bucatarie(12 ore) castronul,la o temperaturta de ~20grade.

ziua2-ora 9:
peste amestecul de seara punem 125ml apa si 125ml faina amestecam si lasam 24 ore in bucatarie.

ziua 3:

asa se prezenta amestecul din castron:


dizolvam in 80ml apa calduta restul de drojdie si amestecam cu o lingura zahar,compozitia din castron,400g faina,1 lingurita sare.lasam acest aluat care este relativ moale la dopsit,vreo 2 ore,intr-ul loc caldut, apoi il rasturnam pe masa infainata



si ii dam o forma oarecare,asezandu-l in tava cu hartie de copt:



aluatul e plin de bule de aer,care mai tarziu,dupa copt vor fi golurile din paine care noua en plac la nebunie.
se incalzeste cuptorul la 220 grade,se pune o cratita cu putina apa in cuptor si se baga painea pentru 20min,apoi reducem la 200temperatura si o lasam pina ne place culoarea.

se lasa sa se raceasca si se serveste.

MINUNATA!

5 comentarii:

  1. Am s-o fac mai mult decat sigur! Garantat!!! :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Miha ma ajuti putin? Ca nu am prea inteles. E nevoie de 1 cub de 25 de grame de drojdie in total? Si de 1 lingura de zahar? Aluatul final e mai dens decat cel de paine artizanala? Mersi mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. ina scuza-ma ca am uitat sa scriu cate grame are aici un cub,am corectat putin.
    la gust seamana cu painea pe vatra care o luam noi din romania,coaja e putin crocanta iar miezul e moale,ai zice ca e umed si nu se sfarama deloc.
    eu nu am incercat painea artizanala inca deci nu o pot compara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihaela, painea arata grozav de bine!
    Imi place forma rustica pe care i-ai dat-o.
    Textura e exact cum imi place, o voi face cu siguranta.
    Getut

    RăspundețiȘtergere