vineri, 16 septembrie 2011

placinta cu mere si vin







afara miroase a toamna....si pietele sunt pline de mere,prune si alte fructe de sezon.
am profitat ca marti s-a tinut piata la noi in cartier si am luat mere dulci si zemoase iar cu o parte din ele am facut aceasta placinta.

pt tava mare de aragaz (32x39)

aluat:
-800-900g faina
-400g unt(am pus 200g unt+ 200g untura)
-4 oua
-125g zahar
-1 priza sare
-1 plic praf de copt

umplutura:
-125g zahar
-500ml vin alb dulce(merge si suc mere neacidulat)
-2,5 kg mere
-2 pachete budinca vanilie

pentru aluat amestecam ingredientele intr-un castron incapator si dam coca rezultata la rece.pt ca a iesit mult aluat o jumatate l-am folosit acum iar cealalta parte am pus-o la congelator.

merele se curata si taie cubulete.zaharul se pune la caramelizat si cand s-a topit se stinge caramelul cu vinul,amestecand pina se dizolva toata crusta.se pun merele si se lasa sa fiarba 5min apoi adaugam budinca dizolvata in 4 linguri apa.tinem pe foc pina cand se leaga ca o budinca amestecul.lasam la racit:

in tava pregatita cu hartie de copt pune prima foaie de aluat si apoi compozitia rece de mere.am uitat sa amestec ceva stafide in budinca ,asa ca le-am presarat deasupra:


urmeaza foaia 2 de aluat intinsa pe folie alimatara si apoi cu ajutorul ei transferata peste mere:

se da tava la cuptorul preincalzit,la 185grade pentru 45min.ultimele minute eu am lasat numai rezistenta de jos.cand placintza a prins o frumoasa culoare aurie este gata.

se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi taiata:


se poate pudra cu zahar sau servi asa simpla.
acestea fiind zise va doresc un week-end minunat si pe saptamana viitoare!!!!!



.

8 comentarii: