Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 12 decembrie 2007

tort cu branza dulce si afine

reteta de aici:


aluat:
200g faina
50g amidon
1 ou
60g zahar
125g margarina
1 plic praf de copt

umplutura:
120g margarina moale
200g zahar
1 plic zahar vanilat
1 plic finesse coaja portocala
4 oua
1 plic budinca vanilie
500g branza dulce proaspata
500g crema de branza,nesarata
60g amidon
100g afine congelate sau proaspete(reteta din revista era cu mure dar pe gerul asta nici o sansa sa gasesc)


se amesteca toate ingredientele pentru aluat:


si coca rezultata se da la rece pina cand ne ocupam de umplutura:

separam ouale,galbenusurile le amestecam cu restul ingredientelor:


iar albusurile le batem spuma tare:



le amestecam cu galbenusurile:

usor pina cand se incorporeaza in compozitie:


in tava de tort(26cm) tapetata cu hartie intindem aluatul pe fund si margini si-l intepam in mai multe locuri cu o furculita:


turnam umplutura:

deasupra presaram fructele:

si coacem la foc potrivit o ora:


presaram cand s-a racit zahar pudra si taiem felii.

marți, 11 decembrie 2007

covrigi cu mac


reteta de aici:


avem nevoie de:

700g faina scrie reteta,eu am folosit 600g
1 cub drojdie proaspata
1 lingura rasa miere
1 ou
1 lingurita rasa sare
100g unt
320ml lapte

1 albus pt deasupra
mac pt presarat(in reteta din carte erau cu chimion)


eu am facut aluatul la MP:



apoi l-am lasat la dospit:

si in cele din urma l-am impartit in 12-13 bucati cat de cat egale.din fiecare am modelat pe masa unsa cu ulei fasii lungi de 50-60cm :


si le-am dat forma de covrigi:


pe care i-am pus in tava pregatita cu hartie de copt,la distanta intre ei.i-am uns cu albusul batut putin cu telul si am presarat mac:


si i-am copt la 195 grade,cuptorul dinainte incalzit:

imi era asa dor de covrigi ca i-am topit intr-o singura zi.

luni, 10 decembrie 2007

peste la cuptor

azi am avut pofta de peste si cum nu am avut nici o alta idee l-am facut la cuptor cu ceva condimente si ulei de masline.

1 peste mai mare,cam 1,3kg
sare,piper,boia
zeama unei lamai
ulei masline

pestele curatat de solzi si spalat bine l-am taiat bucati si stropit din belsug cu zeama de lamaie si apoi am pus condimentele in interior si exterior:

am pus bucatile in tava rezistenta la cuptor si le-am stropit cu uleiul de masline:

am dat la cuptor la 190 grade:


l-am servit cu,cuburi de cartofi trase in ulei.

sâmbătă, 8 decembrie 2007

pupi de paine,pt dejun


2 oua
lapte
550g faina
1 cub drojdie
1 lingura mare miere
1 lingurita rasa sare
3 linguri margarina topita si racita

mac si un galbenus pt deasupra

se pun ouale intr-un pahar gradat si se umple cu lapte pina la 330ml.se pun apoi in Mp impreuna cu restul ingredientelor si se framanta pe prg Aluat.se lasa la dopsit,se imparte in 8 parti egale din care se intind "sireturi" si se modeleaza pupi.se ung cu galbenus ,presara mac si se pun in tava cu hartie de copt.se dau la cuptor,la foc potrivit.

vineri, 7 decembrie 2007

placinta cu ciuperci si smantana





aluat:
550g faina
1 cub drojdie
1 lingurita sare
1 lingurita miere
1 cana lapte
40ml ulei masline
1 ou

pt umplutura:
200g sunca presata
100g sunculita porc
200g smantana
400g ciuperci
sare,piper
putina verdeata
2 oua
2 cepe
cascaval ras

1 galbenus pentru uns deasupra


pentru aluat se pun ingredientele in MP,prg normal


si lasam masina sa-si faca treaba:


apoi se lasa aluatul la dospit 45min:


si se imparte in 2 bucati:


pentru umplutura amestecam sunca tocata cu cea de porc si ceapa maruntita,smantana,verdeata,sare,piper,ciupercile bine stoarse de zeama si ouale:


rezulta o compozitie colorata:


in tava de marime potrivita se pune hartie de copt,se intinde o parte din aluat si se inteapa cu furculita:


se pune deasupra umplutura:


foaia a doua:
care se inteapa si ea cu furculita,apoi se unge cu galbenusul:


se da la copt la foc potrivit.se scoate si se acopera cu un prosop.rece se taie patrate.

joi, 6 decembrie 2007

Mos Nicolae vine la copiii cuminti

in noaptea de 5 spre 6 decembrie, se spune ca Mos Nicolae trece pe la toate gospodariile, pentru a lasa cate ceva in ghete: cadouri pentru cei care au fost buni si cuminti sau cate o nuia pentru cei neascultatori.

Cine este Mos Nicolae?

Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethlehem. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul al VI-lea. Ii sunt atribuite 21 de miracole, Sfantul Nicolae devenind recunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere pe care s-a hotarat sa o imparta oamenilor nevoiasi. De-a lungul secolelor au aparut povesti legate despre viata si binefacerile sale, una dintre cele mai cunoscute fiind a celor trei surori pe care Nicolae le-a ajutat sa scape de tirania tatalui lor. Se spune ca cele trei fete erau foarte sarace, iar tatal lor planuia sa le vanda ca sclave pentru a se chivernisi. Plansetele si rugamintile celor trei surori nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa, iar noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mari. Cu o astfel de zestre, ea a reusit sa se marite in curand. La fel s-a intamplat si in urmatorii doi ani, fata mijlocie si cea mare izbutind sa se aseze la casele lor cu ajutorul acestui om cu suflet nobil.
O alta legenda spune ca, dupa calatoria pe care a facut-o in tara sfanta, Nicolae s-a intors in tara lui pe mare. O furtuna teribila s-a abatut atunci pe mare, iar corabia statea gata sa se rupa. Nicolae s-a rugat indelung la Dumnezeu, iar marinarii au ramas uluiti de puterea pe care a avut-o atunci cand s-a oprit pe neasteptate furtuna. Din acel moment el a devenit patronul marinarilor si al calatorilor.
Se mai spune ca erau o data trei studenti teologi care calatoreau spre Atena. Ei au innoptat la un han unde au fost jefuiti si omorati de proprietarul hanului, iar ramasitele lor au fost ascunse. Cardinalul Nicolae calatorea pe acelasi drum si a innoptat la acelasi han. Noaptea el a visat despre crima savarsita si astfel a aflat unde au fost ingropati cei trei tineri. Nicolae i-a dezgropat si prin post si rugaciune a reusit sa-i readuca la viata.
In secolul al X-lea, Tarul Vladimir al Rusiei, in timpul unei calatorii la Constantinopole, a auzit povestile minunate despre Sfantul Nicolae si a decis sa-l faca patronul spiritul al Rusiei.
De-a lungul secolelor Sfantul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinti, in amintirea si celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici.

Ce aduce Mos Nicolae?

Sfantul Nicolae este patron spiritual in Olanda, Rusia, Grecia, Italia, Sicilia, Franta si in multe orase din Germania, Austria, Elvetia si Belgia.
La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe langa dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti, primesc o nuielusa adevarata care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa.
La crestinii din Republica Ghana, mosul care aduce daruri, vine din jungla, in timp ce in Hawaii, el coboara din barca. In unele districte nemtesti, 12 tineri imbracati in paie si avand masti care reprezinta animale danseaza in urma Sfantului Nicolae, sunand din talangi. Dupa ce ofera daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afara facandu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele savarsite.
In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spate si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca acesta va fi mancata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri. Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sunt aduse de ingeri. In Siria, cadourile vin cu o camila tanara in data de 6 ianuarie.
La noi se spune ca iarna incepe in noaptea de Sfantul Nicolae. Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in ziua de 6 decembrie el isi scutura barba ceea ce inseamna ca trebuie sa ninga. Tot in popor se spune ca Mos Nicolae vine de ziua lui pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, iar Sfantul Ion isi face aparitia pe un cal negru pentru a intoarce iarna. De sfantul Nicolae, ziua incepe sa se mareasca si tot atunci se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice. Se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de anul nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.


fluturasul meu a fost cuminte asa ca a gasit ghetutele pline:



acum il asteptam cuminti pe Mos Craciun!

miercuri, 5 decembrie 2007

tort cu nuci si bezea


blat:
8 oua
2 linguri pesmet
180g nuci macinate
1 plic praf de copt
225g zahar

3 albusuri
75g zahar


crema:
2 budinci vanilie sau gris
5 linguri zahar
700ml lapte
200g afine


nuci macinate pentru decor

pentru blat:se separa ouale:

albusurile se bat spuma tare:


se pune zaharul:


si se continua cu mixatul pina stau bat:


apoi galbenusurile:


iar la final pesmetul,nucile si praful de copt:


se pregatesc 2 forme de tort de 26cm cu hartie de copt:

si se pune compozitia in ele,apoi se da la copt,la 190 grade:

intre timp se bat cele 3 albusuri spuma tare cu zaharul pudra si se aseaza bezeaua pe unul dintre blaturi cand este aproape copt:


se lasa pina cand se aureste bezeua:


se lasa blaturile la racit,timp in care pregatim budinca si incepem sa montam tortul.in jurul blatului simplu punem inelul si turnam deasupra budinca imediat ce am luat-o de pe foc:


deasupra rasfiram afinele:


si punem deasupra capacul de bezea:


lasam tortul la racit bine,indepartam inelul si marginile le imbracam in nuca macinata:


iar feliile urmeaza dupa ce trece mos nicolae cu darurile.
degustatorul principal:

tortul este excelent.poate data viitoare voi pune 200g zahar in blat,in rest perfect!