Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 8 octombrie 2008

cozonac impletit cu mac


cat de mult ne place macul cred ca v-ati dat seama,mereu fac cozonaci cu el.reteta se poate adapta la orice umplutura aveti chef.

reteta de la Leea

aluat:
450g faina
50g zahar
1 plic ((7g) drojdie uscata sau 1/2 cub drojdie proaspata
120 ml lapte
115g unt
60 ml apa
1 ou
1/2 lingurita sare

pt umplutura:
500ml lapte
zahar dupa gust
200g mac macinat
1 budinca vanilie

pt uns:
1 galbenus
2 linguri smantana
putin zahar sau crocant

umplutura se face cu cateva ore bune inainte,eu am facut-o seara si cozonacul in ziua urmatoare.se fierbe laptele cu budinca si zahar dupa gust si cand incepe sa clocoteasca se pune macul,amestecam bine si lasam sa se ingroase.apoi rece il tinem la frigider pina cand il folosim.

pt aluat m-am folosit de MP,l-am framantat si dopsit apoi l-am intins intr-o forma cat de cat dreptunghiulara pe hartia de copt(asa ete mult mai usor de pus in tava,fara bataie de cap).

impartim aluatul in 3 parti(am tras usor linii cu cutitul si taim marginile fasii iar umplutura o punem pe mijloc:



incepem sa impletim aducand pe rand cate o fasie peste umplutura:



la final ungem cu galbenus si presaram crocantul apoi dam la cuptor,180 grade cam 30min:



rece feliem.aluatul este foarte fain,se lucreaza excelent,pufos chiar si a doua zi.

marți, 7 octombrie 2008

vinete cu mozzarella si parmezan


1 vanata mare
200g mozzarella
100g parmezan
100-150ml sos de rosii
sare,piper,verdeturi
1ou
pesmet
ulei

vinetele se taie felii de 4cm(am pus in actiune feliatorul sa fie toate egale) si se trec prin oul batut si pesmet,apoi se auresc in ulei incins.
se pun intr-o forma rezistenta la foc ,neunsa 1/2 din felii,condimentam cu sare,piper,chilli si aseazam jumatate din mozzarella cuburi/1/2 din parmezanul razuit/ 1/2 din sosul de rosii.

deasupra urmeaza retsul de felii si iar mozzarella/parmezan/sos de rosii,condimente.mie-mi plac putin mai picante de aceea pun si chili uscat din morisca.


se da la cuptor pt 35min la 170 grade:

si se servesc reci sau calde cu iaurt sau bagheta.

luni, 6 octombrie 2008

foetaj cu mere

raluca a scris acum ceva vreme reteta pe culinar dar nu am gasit aici in oras nici un magazin de unde sa iau foile.acum prietena mea draga s-a intors din romania si mi-a facut cadou cateva pachete cu foi de placinta.nu am mai stat pe ganduri si am trecut la treaba.



reteta de la Ralesu

Ingrediente:
- 3/4 cana unt (cam 250 g)
- 6 mere mari
- 1/2 cana zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita vanilie
- 10 foi de placinta

Merele se curata, scobesc de miez si se taie felii cam asa de mari:
Intr-o cratita se topesc 2 linguri unt la foc mijlociu-tare, se adauga merele taiate felii si zaharul.
Lasati-le pe foc timp de 15 minute sau pana cand merele se caramelizeaza . Adaugati apoi scortisoara si vanilia.Lasati sa se raceasca. Intre timp se prepara foietajul:
Topiti untul la microunde. Ungeti cu unt o forma rotunda (cu diametrul de cca 20 cm) si asezati pe fundul ei o foaie de placinta unsa si ea tot cu unt.
Ungeti a doua foaie de placinta cu unt, apoi impaturiti-o in 2, apoi impaturiti-o iar in 3 (in final va trebui sa aveti o fasie lunga cat era latimea foii initiale si lata cam de 2.5-3cm). Asezati foaia in forma astfel incat sa depaseasca marginea formei cam cu 15 cm.
Pregatiti si celelalte foi in acelasi fel si asezati-le in evantai, astfel incat marginile lor sa se suprapuna in centru. Uite-asa:


Turnati compozitia in forma (pastrati cateva felii de mere pentru ornat).



Incepand cu ultima foaie pusa in tava, ridicati extremitatea fasiei, rasuciti-o delicat, deschideti marginea ca pe o floare si puneti-o deasupra compozitiei, astfel incat sa ramana in mijlocul formei un cerc cu compozitie neacoperita (diametru cam 8 cm).
Repetati chestia asta cu toate foile. Asa arata cu toate foile pliate si desfacute ca niste trandafiri.Se baga in cuptorul incalzit la (190C) timp de 30 minute sau pana cand foietajul devine auriu. Lasati-o sa se raceasca.


Se taie rece, ca altfel va curge compozitia de mere.

paine cu morcov,nuci si faina de arpacas




350ml apa/lapte
200g faina arpacas
250g faina alba grau
4 linguri ulei masline
1 morocv razuit pe partea mare
45g samburi de nuca,tocati grob
1 lingurita sare
1 lingurita miere
1 cub drojdie proaspata



din toate ingredientele am framantat un aluat la MP,prg cu seminte si dupa semnalul sonor adaugam nucile si morcovul ras.modelam painea,o punem in tava de chec si coacem la 185 grade:



merge de minune cu o salata de vinete:

duminică, 5 octombrie 2008

pui umplut a la carmen

reteta este de pe blogul lui CarmenH.

  • 1 pui
  • 4-5 chifle vechi
  • 200 ml lapte
  • 1 ceapa mare
  • 1 lingura ulei
  • jumatate legatura patrunjel
  • 2 oua
  • 1 lingura faina(am pus pesmet)
  • sare,piper,chili

Chiflele se taie in bucati mici si se pun intr-un castron.
Laptele se incalzeste bine in si se pune apoi peste chifle. Se lasa cam 20 minute.taiem ceapa marunt si o calim intr-o lingura de ulei.adaugam la paine ouale, faina, ceapa calita, patrunjelul si sarea.
cu acest amestec umplem puiul si il coasem.
Se condimenteaza apoi cu sare si piper si se pune in tava cu putin ulei. Se lasa 90 de minute la 175grade.ultimele 10min am dat drumul la grill pt a-l rumeni frumos deasupra.

eu am pus ultimele 35min si cateva ciupercute proaspete taiate in jumatate.se serveste cu salata.

vineri, 3 octombrie 2008

ardei umpluti cu piept de pui si ciuperci


5-6 ardei grasi,diferit colorati
250g ciuperci din conserva
1 chifla mai veche
1 ceapa mare
sare,piper,putina boia
verdeata tocata
600g piept de pui
1ou
50g cascaval razuit
200ml supa pui
350ml sos rosii

ardeilor grasi li se taie un capacel si se scobesc cu grija de seminte.
tocam carnea,ceapa si ciupercile marunt apoi le amestecam cu painea sfaramata,oul,condimentele si verdeata.cu aceasta compozitie umplem ardeii pe care ii asezam in tava cu sosul de rosii amestecat cu supa de pui.dam la cuptor 1h.



presarama cascavalul si mai lasam 5-10min sa se gratineze.servim ardeii cu sosul si paine proaspata sau orez.

joi, 2 octombrie 2008

chec cu banane si nuci



175g unt topit si racit
1plic zahar vanilat
3 oua
125g zahar
300g faina
3 linguri cacao(am pus nesquik)
1 plic praf de copt
100g nuci macinate
2 banane(~350g pulpa)

mixam ouale intregi cu zaharul si untul pina compozitia se albeste,adaugam apoi nucile,cacao,faina+praful de copt si la final bananele zdrobite bine cu furculita.



compozitia o turnam in forma de chec(25cm) si dam la cuptor pentru 50min.eu am lasat ultimele 10min la rezistenta de jos si am facut testul cu scobitoarea.rece se pudreaza cu zahar,se toarna glzura( ciocolata alba am pus eu) sau se lasa asa simplu.
este foarte pufos chiar si a doua zi.

ciorba taraneasca de cartofi


reteta de pe blogul LaureS.

- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 patrunjel
- 1 bucatica de radacina de telina
- 30g ulei
- 50g slaninuta
- 1 ls faina alba
- 1l de supa de de casa
- 3-4 cartofi mijlocii
- piper, chimen,maghiran,leustean
- 1/8l smintina

Ceapa se taie marunt.Legumele la fel se curata si se taie in cubulete,doar cartofii se taie in cubulete ceva mai mari.Depinde fiecare cum ii place.La fel si slaninuta se taie in cuburi marunte.
Grasimea se incinge in oala in care se prepara ciorbita.Cind este bine incnsa se adaoga slaninuta ,se lasa sa se prajeasca putin ,dupa care se adaoga ceapa.Se lasa ,amestecind din cind in cind sa se caleasca bine,dupa care se adaoga legumele in afara de cartofi.
Legumele se lasa si ele sa se calesca putin ,amestecind in continuu s anu se arda.Totul se stinge cu supa,dupa care urmeaza sa se adaoge cartofii,mirodeniile si condimentele.Se lasa sa fiarba usor sub capac pina ce cartofii sint bine fierti.Eventual se mai condimenteaza ,sau se mai adauga ceva apa/supa si in final se adaoga smintina.

laura iti multumesc pentru reteta adeasta delicioasa pe care toti 3 am savurat-o cu palcere!