Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 30 iunie 2009

prajitura cu mac si bezea







vacanta noastra minunata pe meleagurile bunicilor se apropie incet incet de sfarsit.dar inainte de a face bagajele va voi mai scrie cateva din minunatiile cu care am fost rasfatati acolo.

aluat:
-150g margarina(sau unt)
-75g zahar
-5 galbenusuri
-coaja si zeama unei lamai
-1 cana mare (de lapte)plina varf cu faina
-1 plic praf de copt

umplutura:
-250ml lapte
-300g mac
-100g zahar pudra
-2oua

bezea:
-5 albusuri
-9linguri cu varf zahar

se amesteca intr-un castron ingredientele pentru foaie.se intinde aluatul in tava pregatita cu hartie de copt(o tava micuta,cam 25x15) si se inteapa de mai multe ori cu furculita


in acest timp pregatim umplutura,adica punem laptele,macul macinat si zaharul pe foc si le fierbem vreo 15minute apoi lasam sa se racoreasca.amestecam rapid ouale intregi in aceasta compozitie si turnam peste foaia din tava:


dam la cuptor vreo 30min.intre timp batem albusurile spuma tare,punem zaharul lingura cu lingura si batem in continuare pina sta bezeaua teapana.scoatem tava din cuptor,aranjam bezeaua pe deasupra si dam inca 5 min pina prinde putina culoare:

prajitura o lasam sa se raceasca in tava si apoi o taiem.este fina si delicioasa.

vineri, 19 iunie 2009

prajitura cu foi de albus si crema de ciocolata


nu sunt asa mare fan al prajiturilor cu ciocolata dar asta chiar este o reteta delicioasa.merita sa o incercati.

reteta de la Poca


foi:

8 albusuri
400g nuci macinate
250g zahar
1 plic praf de copt
4 linguri rase faina
3 linguri rase cacao

crema:

8 galbenusuri
1 ou intreg
3 linguri cacao
200g zahar
4 linguri lapte caldut
1 ciocolata 100g amara

1 pachet unt

decor:

1 ciocolata mara
2 linguri ulei

se bat albusurile spuma tare cu zaharul pudra pina cand stau tepene si apoi adaugam pe rand restul ingredientelor,amestecand usor cu o lingura de lemn.impartim compozitia in 3 parti si coacem 3 foi pe dosul unei tavi pregatite cu hartie de copt,cam15min la 175 grade.se desprinde hartia imediat dupa ce le-am scos din cuptor.se lasa sa se raceasca.

intre timp punem ingredientele pentru crema intr-un castron si acesta il punem pe gura unei oale cu apa clocotind.amestecam incontinuu pina cand compozitia se ingroasa bine,la mine a adurat vreo 40min.o lasam sa se racoreasca bine si apoi incorporam untul pe care l-am frecat spuma inainte.

cu aceasta compozitie umplem foile si le dam la rece pina a doua zi,asezand un tocataor de lemn peste ele.

a doua zi am topit ciocolata cu uleiul si am turnat peste prajitura.am lasat sa se intareasca glazura si am taiat.

luni, 15 iunie 2009

placinta cu branza dulce si visine




tot din seria ce vraji culinare mai face bunica mea va prezint aceasta placinta cu branza dulce.ies 2 tavi mari de tort,care din pacate s-au terminat in cateva ore.




1 pachet foi de placinta
700g branza dulce
200-250g zahar
3 oua
1 pahar visine congelate
1 pahar ulei floarea soarelui

deasupra:
3 oua
250g smantana acra,groasa
100ml lapte

se ia cate o foaie de placinta,se unge cu pensula cu ulei si se pun pe lungime gramajoare din umplutura de branza si cateva visine(pt umplutura amestecam branza dulce cu zaharul,galbenusurile si albusul spuma tare)


rulam si asezam foile in forma de tort,de 30cm pregatita cu hartie de copt.la fel procedam si cu celelalte 5 foi,punandu-le sub forma de spirala:

batem ouale cu smantana si laptele,turnam deasupra si dam placinta o ora la cuptor,la foc potrivit.lasam sa se raceasca in forma si apoi indepartam inelul:


taiem felii sio servim.nu mai are rost sa va spun cat de minunata este.

marți, 2 iunie 2009

covrigei dulci




ce putem face pe o vreme asa urata si ploioasa????ceva dulce desigur,mai ales ca am avut si ajutor de nadejde.

500ml lapte
150g zahar
1 cub drojdie,50g
1kg faina
150g unt topit
putina sare

pt uns:
1 ou
cateva lingurite miere
2 linguri lapte

se incalzeste laptele si cu zaharul iar in acesta se dizolva drojdia.se lasa 15min si amesteca cu untul topit si faina.se framanta un aluat fin,care se dezlipeste usor de pe maini.se lasa 15min la dospit apoi ne apucam de modelat.e usor daca ai exercitiu ,noi am terminat cam intr/o ora.
se rup bucati mici de aluat,se intind cu degetele pe masa neunsa suluri subtiri si se sucesc capetele apoi se aduc catre baza.se asaeaza in tava pregatita cu hartie de copt,


ung cu miere+ou si cateva linguri lapte si coc la foc mare:

se servesc simpli sau cu o cana de lapte.

vineri, 29 mai 2009

prajitura cu capsuni




tot din seria bunatatilor bunicii va scriu reteta unei prajituri simple dar delicioase.culoarea intensiva de galben e datorata oualor de casa iar capsunile aromate le-am cules chiar noi din gradina bunicii.

totul se masoara cu aceeasi cana de lapte:

7 oua
1 cana zahar
1 1/2 cana faina

1 plic praf de copt

1/2 cana ulei(aprox 100ml)

un castronel plin cu capsuni taiate


separam ouale si mixam galbenusurile cu zaharul si uleiul.batem albusurile spuma tare si le incorporam in compozitia de galbenus,iar la final faina si praful de copt.turnam in tava potrivit de mare tapetata cu hartie de copt si deasupra punem capsunile.dam la copt vreo jumatate de ora la foc potrivit.faceti testul cu scobitoarea.rece pudram cu zahar din belsug si taiam.


.

marți, 26 mai 2009

prajitura cu branza dulce a bunicii




suntem de cateva zile in romania,la bunici, si am fost rasfatati cu aceasta prajitura delicioasa cu blat de cacao si branza dulce de casa.

blat:
5 oua

1 cana de zahar(totul se masoara cu cana obisnuita de lapte)
1 cana fanta sau apa minerala
1 cana unt topit(vreo 200g)
2 1/2 cani faina
2 linguri cacao
1 plic praf de copt

umplutura:
500g branza de vaci
2 oua
1 cana zahar
coaja unei lamai

intr-un castron mixam oaula intregi cu zaharul si untul topit si caldut,adaugam fanta si apoi cacao,faina+praful de copt.turnam o parte din compozitie intr-o tava micuta unsa si pudrata cu faina si coacem vreo 10min.
intre timp pregatim umplutura amestecand branza cu zaharul,aromele .galbenusul si albusul batut spuma tare.
turnam peste foaia coapta umplutura si deasupra restul de aluat.dam din nou la cuptor,la foc potrivit, pina cand scobitoarea iese curata.lasam sa se racoreasca si taiam.

din pacate facuta la cuptorul cu butelie de gaz nu va pot preciza temperaturi si durata cat a stat la cuptor.

joi, 14 mai 2009

gata bagajeleleeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!


sambata dimineata vom zbura in romania in concediu.se anunta 30 grade,mult soare si balaceala.
ne revedem peste cateva saptamani.!!!!!!

v-am pupat!!!!

marți, 12 mai 2009

funtite cu mac si nuca



aluat:
500g faina+1-2 linguri
125g zahar
250g unt
250g quark
2 oua
putina sare
arome dupa gust
1plic praf de copt

umplutura:
1 plic umplutura de mac,gata pregatita
1ou
100g nuci tocate nu foarte marunt


din toate ingredientele pentru aluat se face o coca,daca se lipeste de maini se mai adauga 1-2 linguri de faina.se lasa apoi 10-20 min la rece.se intinde pe masa usor infainata si se taie patrate,peste care punem umplutura:

aducem 2 din colturile opuse spre centru si apasam usor,sa nu se desprinda la copt:


dam tava la 190 grade,cu ventilatiepina cand arata cam asa,in jur de 20-22min:

le lasam sa se racoreasca si apoi pudram cu zahar.servim langa o cafea mare.