si pentru ca anul acesta mama petrece sarbatorile de iarna cu noi , aici in germania, ne-a facut sucitura cu mac,nuca asa cum o stiu eu de acasa si care in nici un an nu lipseste de pe masa de craciun.
aluat:
-280g unt(margarina)
-100g zahar
-coaja rasa de lamaie
-1 ou
-1 galbenus
-200ml lapte cald
-1 cub drojdie proaspata,45g
-600g faina + 3 linguri pt masa de lucru
-sare cat luam intre 3 degete
umplutura:
-200g mac
-200g nuci macinate
-1 albus
-zahar dupa gust
se incalzeste laptele si se dizolva drojdia in el.se adauga o lingura zahar si se lasa 10min.intre timp punem in vasul robotului faina,zaharul,oul si galbenusul,untul topit 1min la MU si la final drojdia.framantam pentru 5 min apoi lasam la dopsit coca 1h intr-un loc ferit de curenti.se poate framanta si la masina de paine acest aluat.
pe masa infainata se imparte aluatul in 4 bucati:
si pregatim intre timp umplutura:
-macul macinat impreuna cu 1 cana de ceai plina de zahar se amesteca cu albusul batut spuma tare si 2 linguri lapte.se intinde pe foaie o jumatate din aceasta umplutura:
si se ruleaza:
se aseaza rulourile in tava pregatita cu hartie de copt:
si se lasa sa dospesca inca 20min.se ung cu smantana dulce si se coc la foc potrivit pentru 35-40min,cam 175grade.
se lasa sa se raceasca acoperite cu un prosop de bucatarie.
.
aluat:
-280g unt(margarina)
-100g zahar
-coaja rasa de lamaie
-1 ou
-1 galbenus
-200ml lapte cald
-1 cub drojdie proaspata,45g
-600g faina + 3 linguri pt masa de lucru
-sare cat luam intre 3 degete
umplutura:
-200g mac
-200g nuci macinate
-1 albus
-zahar dupa gust
se incalzeste laptele si se dizolva drojdia in el.se adauga o lingura zahar si se lasa 10min.intre timp punem in vasul robotului faina,zaharul,oul si galbenusul,untul topit 1min la MU si la final drojdia.framantam pentru 5 min apoi lasam la dopsit coca 1h intr-un loc ferit de curenti.se poate framanta si la masina de paine acest aluat.
pe masa infainata se imparte aluatul in 4 bucati:
si pregatim intre timp umplutura:
-macul macinat impreuna cu 1 cana de ceai plina de zahar se amesteca cu albusul batut spuma tare si 2 linguri lapte.se intinde pe foaie o jumatate din aceasta umplutura:
si se ruleaza:
se aseaza rulourile in tava pregatita cu hartie de copt:
si se lasa sa dospesca inca 20min.se ung cu smantana dulce si se coc la foc potrivit pentru 35-40min,cam 175grade.
se lasa sa se raceasca acoperite cu un prosop de bucatarie.
.
Pofta buna si sarbatori imbelsugate sa aveti!
Craciun Fericit!
4 comentarii:
Sarbatori fericite si luminate, alaturi de cei dragi!
Asta-i cozonacul adevarat si pentru noi.
Sa aveti Sarbatori cu bine!
Craciun fericit !
Craciun fericit alaturi de cei dragi!
Trimiteți un comentariu