Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 16 noiembrie 2007

brioche zopf-pentru micul dejun

reteta este foarte faina,am facut-o acum pentru a doua oara si nu am mai adaugat in ea ciresele confiate si amestecul de fructe pentru ca am vrut sa vad cum este si simpla,cu dulceata si unt,la micul dejun.

asadar:
-400g faina
-1 pachet drojdie proaspata
-5 linguri lapte
-3 oua
-putina sare
-185g unt
-1 plic zahar vanilat cu aroma de portocala,coaja rasa de lamaie si zeama
-50g zahar
-50g cirese confiate
-50g mix de fructe confiate

in plus:un galbenus si putin mac pentru uns deasupra


am pus toate ingredientele in MP,la prg aluat:


si ea a facut toata treaba cu framantatul:


se lasa la dospit 35-40min apoi imparte aluatul in 2 parti egale:


din care se intind cu mana,pe masa asa cum este,fara adaus de faina sau ceva 2 suluri care se impletesc.

si se mai lasa 15min la odihnit.se ung apoi cu galbenusul si presara mac.

se pune la copt,



la 190 grade,in cuptorul dinainte incalzit.rece se taie felii care se servesc la micul dejun cu unt si dulceata,alaturi de o cana de cafea.

joi, 15 noiembrie 2007

fasole batuta


300 gr. fasole boabe uscata,
1 1/2 litru apa,
2 cepe,
3-4 linguri ulei,
un virf de cutit boia de ardei, usturoi pisat (facultativ), sare


Se alege, se spala si se inmoaie fasolea din ajun. A doua zi se pun la fiert, se lasa sa dea citeva clocote, apoi se scurge apa inlocuind-o cu alta apa calduta.
Se repeta aceasta operatie de trei ori. Se lasa fasolea sa fiarba bine in ultima apa (pina se poate strivi bobul cu usurinta intre degete), se strecoara si se trece prin sita. Ceapa taiata marunt se prajeste in ulei, se adauga boiaua si se amesteca. Fasolea trecuta prin sita se pune in robot impreuna cu ceapa si mixeaza pina se obtine o pasta spumoasa. Se sareaza, se adauga usturoiul si se amesteca. Apoi se asaza pe platou.
Se serveste cu muraturi, salata de sfecla, varza, etc.

paine cu spanac


600g faina
1 cub drojdie de 40g
350ml apa calduta
3 linguri ulei
150g spanac congelat.

am pus drojdia la inmuiat in apa cu putin zahar,faina am amestecat-o cu 2 1/2lingurite sare si spanacul l-am lasat sa se dezghete ca era de la congelator.am pus drojdia care s-a dizolvat complet in apa in faina care avea o adancitura la mijloc.am turnat uleiul si am amestecat.am pus aluatul pe o planseta tapetata cu faina si l-am impartit in 2 parti egale iar una din ele am amestecat-o cu spanacul.a fost nevoie de inca putina faina pentru a iesi un aluat care nu se lipeste de maini. am lasat bucatile cam 30-40min la dospit.am impletit apoi cele 2 bucati.


am preincalzit cuptorul la 180grade si am pus hartie de copt in forma de tort.am asezat painea in tava



si dupa ce am mai lasa-o 15-20min in apropierea cuptorului am pus-o la copt 45-50min la 180grade.

in ultimele 20min am uns-o cu pensula inmuiata in ulei.

Budinca de orez cu lamiie


250 g orez,
1 litru lapte,
1/2 baton vanilie,
4 oua,
100 g stafide,
coaja rasa de la o lamiie,
100 g unt,
200 g zahar



Se fierbe orezul in lapte vanilat;

zaharul se adauga cind orezul este fiert. orezul rece se amesteca cu untul spuma, se adauga galbenusurile intregi, stafidele, coaja de lamiie,

iar albusurile se bat spuma tare.

se omogenizeaza apoi albusurile si compozitia de orez.

compozitia se pune in forma bine unsa

si coace la foc potrivit 35min.


Se serveste cu sirop de zmeura, de mure.noua ne place simpla.


tocanita de pui cu praz



3 pulpe de pui,cele cumparate de mine erau mari asa ca le-am taiat in 2
3 linguri ulei masline
1 fir mare de praz,numai partea alba
3 catei usturoi felii
300g ciuperci din conserva
sare,piper,verdeata tocata
125ml vin alb
o cana mare de supa de pui
200g smantana acra sau creme fraiche
1 lingura faina

carnea de pui se pune la prajit in uleiul incins,apoi se adauga ciupercile,prazul taiat inele si se lasa sa se inabuse cateva minute bune.se toarna vinul si dupa ce acesta s-a evaporat se adauga supa de pui si se fierbe la foc potrivit(la mine 25 min).se pun condimentele,verdeata.
am scos carnea si am legat sosul cu faina apoi am turnat creme fraiche-ul.am pus din nou carnea si fertig!
se poate servi cu paste,orez,piure de cartofi sau ce aveti pofta.
noi azi am servit cu cartofi fierti apoi trecuti prin unt fierbinte+patrunjel verde tocat

miercuri, 14 noiembrie 2007

Pui cu lamaie


reteta de la Daneza

2 albusuri
7 lingurite amidon de porumb
cam 600 g piept de pui
1/2 cana ulei (120 ml)
1 ceapa mare sau 2 mai mici
1 catel usturoi
1 ardei gras rosu (am pus si jumatate de galben)
2/3 cana supa de pui (200 ml)
coaja rasa si sucul de la o lamaie
1 lingura zahar
1 lingura sos de soia
1 lingura vin de orez sau dry sherry
un strop de sos de ardei iute
frunze de ceapa ciorii pentru decor
orez sau paste pentru servit

Pieptul de pui se taie fasii. Intr-un castron se bat albusurile impreuna cu 5 lingurite de amidon (eu am pus si putina sare si piper proaspat macinat). Se adauga puiul si se amesteca bine, ca sa se acopere cu amestecul de albus+amidon. Apoi se pune la frigider pentru 10-15 min.Se incinge uleiul in wok, apoi se pun bucatile de pui la prajit cam 2-3 min.(in transe), intorcandu-le pe toate partile, pana devin aurii.Pe masura ce se prajesc se scot pe un servetel de hartie, ca sa mai absoarba din ulei.
Ardeiul gras, ceapa se taie fasii subtiri, usturoiul feliute si se pun la calit in wok, pana ce ceapa incepe sa se inmoaie (dupa ce in prealabil s-a scurs uleiul, si s-a mai pastrat doar o lingura pentru prajit)
Se adauga supa de pui, sucul si coaja rasa de lamaie, zaharul, sosul de soia, vinul de orez si sosul de ardei iute.
Se dizolva restul de 3 lingurite de amidon in 2 linguri apa rece, si se adauga si el la un loc cu celelalte.Se fierbe cam 30 sec, sau pana ce sosul se ingroasa. Se adauga si bucatile de pui la sos, si se mai lasa sa fiarba cam un minut. Se amesteca bine, ca sa se acopere puiul cu sos.



marți, 13 noiembrie 2007

paine cu kefir si sesam

500g faina de grau
2 linguri sesam
1cub drojdie
350ml kefir
2 lingurite miere
1 lingurita sare

paine cu faina de malai


1 cub drojdie
4 linguri apa
1 lingura miere
275ml lapte
1 lingurita sare
30g margarina
1ou
150g faina malai
500 g faina alba

aluatul l-am pregatit in MP,prg scurt.dupa dospire am copt painea la 190 grade,cuptor preincalzit.