marți, 1 ianuarie 2008
am taiat motul!
acum cateva zile "am taiat motul".un obicei in care nasii tund putin din parul celui mic, apoi finutul mic e pus sa aleaga de pe tava 2 din obietele care i se arata.
matei,puiul meu, a ales cheile si calculatorul de buzunar,semn ca va fi om gospodar si sper sa-i placa si cifrele(ca lui tati:))
matei nu a inteles la inceput ce are nasa cu parul lui si cu foarfeca prin zona,asa ca s-a revoltat:dupa cateva secunde a scapat:
si momentul alegerii obiectelor: apoi am stat la masa:
am avut la aperitiv:
-covrigei cu mac
-salata de vinete cu ardei si maioneza:
-salata de ciuperci
-platou cu salam,castraveti,cascaval,sunca de pui afumata
apoi
-fursecuri "floare"
-cornulete cu vanilie si migdale
tort cu fulgi de ciocolata si frisca:
blat:
200g unt
175g zahar
4 oua
350g faina
1 plic praf de copt
100ml smantana dulce,pt frisca
50g ciocolata razuita
pt crema:
1 doza pere compot
2plicuri budinca vanilie
700ml lapte
5 linguri zahar
700ml friscapt blat ouale intregi,margarina la temperatura camerei si zaharul pudra se freaca pina se topeste zaharul.se adauga smantana,faina,praful de copt,esenta de rom:
iar la final fulgii de ciocolata:
se omogenizeaza usor:
se toarna in tava de tort si se coace blatul la foc potrivit:
rece se taie in 2:intre timp se fierbe budinca:
si se bate frisca:
se pune inelul de tor in jurul blatului de jos iar acesta se insiropeaza bine.se aseaza jumatatile de para si se toarna budinca fierbinte.apoi se da la racit.urmeaza 1/3 din frisca apoi blatul 2.cu restul de frisca se imbraca si decoreaza tortul.
se da la rece pina la servire.
Publicat de
mihaela
la
13:32
2
comentarii
prajitura katy
foi:
400g faina
3 galbenusuri
150g zahar
1 plic praf de copt
3 linguri pline cu smantana groasa
250g margarina
crema:
1 cana lapte
2 linguri dulceata
2 linguri cacao
150g margarina
100g zahar pudra
2 sticlute esenta rom
glazura:
3 albusuri
150g zahar pudra
intr-un castron amestecam ingredientele pentru foi:
pina avem un aluat omogen care-l lasam la rece 2 ore:il impartim apoi in 3 bucati egale:
si coacem 3 foi pe dosul tavii:
pe care le lasam la racit:
pentru crema sfaramam una dintre foi:
si turnam deasupra romul si laptele putin caldut:
separat mixam margarina/untul,zaharul pudra si cacao pina cand se topeste zaharul:
si adaugam dulceata,apoi foaia sfaramata,amestecand cu grija,intr-o singura directie,cu lingura de lemn pt a nu se taia crema.se pune crema intre cele 2 foi:
albusele si zaharul pudra se bat spuma pe aburi:
si cand stau bat se intind peste foaie:deasupra se decoreaza cu ciocolata rasa:
dupa cateva ore se poate taia cu un cutit ascutit trecut prin apa rece.
Publicat de
mihaela
la
12:39
3
comentarii
duminică, 30 decembrie 2007
Prajitura cu branza si vanilie
reteta de la Aliza
Pentru aluat:
Se lasa la racit pe un gratar si se taie rece
Publicat de
mihaela
la
17:31
0
comentarii
sâmbătă, 29 decembrie 2007
saleuri cu branza de vaci
reteta de aici:
250g faina
250g branza vaci
putina sare
250g margarina
1 ou pt uns deasupra
branza razuita,faina si margarina rece taiata felii se freaca bine:
pina a rezultat aceasta bila de aluat:
pe care am invelit-o in folie alimentara si am dat-o peste noapte la rece:
am intins aluatul pe masa infainata,am taiat cu forma:
si am asezat saleurile in tava pregatita cu hartie de copt:
le-am uns cu oul batut si am presarat susan:
si le-am copt la foc potrivit.
Publicat de
mihaela
la
21:11
2
comentarii
prajitura "greta garbo"
reteta de la poca
ingrediente pt foi
450 gr. faina
2 oua
un pachet margarina
1 lingurita rasa de bicarbonat stins cu otet
putina sare
pentru umplutura
1 cana nuci macinate
200 gr zahar
1 borcan gem ( caise, piersici)
intr-un castron punem faina, cele doua oua intregi , margarina moale,la temperAtura camerei, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie sau otet, sare.rezulta un aluat care se imparte in 3.in tava dreptunghiulara se aseaza hartie de copt apoi se intinde prima parte de aluat si se inteapa cu furculita.nuca se amesteca cu zaharul si putina aroma de migdale.se intinde peste foaie o parte din gem si se presara nuca din belsug.urmeaza foaia 2 care se unge si ea cu gem si nuca.se aseaza in final ultima foaie care se inteapa cu furculita.
tava se da la cuptorul dinainte incalzit ,la 180 grade.se lasa sa se raceasca apoi se toarna deasupra glazura de ciocolata.
Publicat de
mihaela
la
21:00
5
comentarii