Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 1 ianuarie 2008

iarna pe ulita

satul bunicilor e mirific iarna:





strada bunicilor:





am taiat motul!

acum cateva zile "am taiat motul".un obicei in care nasii tund putin din parul celui mic, apoi finutul mic e pus sa aleaga de pe tava 2 din obietele care i se arata.

matei,puiul meu, a ales cheile si calculatorul de buzunar,semn ca va fi om gospodar si sper sa-i placa si cifrele(ca lui tati:))


matei nu a inteles la inceput ce are nasa cu parul lui si cu foarfeca prin zona,asa ca s-a revoltat:

dupa cateva secunde a scapat:


si momentul alegerii obiectelor:


apoi am stat la masa:


am avut la aperitiv:
-covrigei cu mac
-salata de vinete cu ardei si maioneza:
-salata de ciuperci
-platou cu salam,castraveti,cascaval,sunca de pui afumata


apoi
-fursecuri "floare"
-cornulete cu vanilie si migdale



tort cu fulgi de ciocolata si frisca:



blat:

200g unt
175g zahar
4 oua
350g faina
1 plic praf de copt
100ml smantana dulce,pt frisca
50g ciocolata razuita

pt crema:
1 doza pere compot
2plicuri budinca vanilie
700ml lapte
5 linguri zahar
700ml frisca

pt blat ouale intregi,margarina la temperatura camerei si zaharul pudra se freaca pina se topeste zaharul.se adauga smantana,faina,praful de copt,esenta de rom:


iar la final fulgii de ciocolata:



se omogenizeaza usor:


se toarna in tava de tort si se coace blatul la foc potrivit:


rece se taie in 2:


intre timp se fierbe budinca:

si se bate frisca:

se pune inelul de tor in jurul blatului de jos iar acesta se insiropeaza bine.se aseaza jumatatile de para si se toarna budinca fierbinte.apoi se da la racit.urmeaza 1/3 din frisca apoi blatul 2.cu restul de frisca se imbraca si decoreaza tortul.


se da la rece pina la servire.

prajitura katy


foi:

400g faina
3 galbenusuri
150g zahar
1 plic praf de copt
3 linguri pline cu smantana groasa
250g margarina

crema:

1 cana lapte
2 linguri dulceata
2 linguri cacao
150g margarina
100g zahar pudra
2 sticlute esenta rom

glazura:

3 albusuri
150g zahar pudra


intr-un castron amestecam ingredientele pentru foi:


pina avem un aluat omogen care-l lasam la rece 2 ore:

il impartim apoi in 3 bucati egale:

si coacem 3 foi pe dosul tavii:

pe care le lasam la racit:

pentru crema sfaramam una dintre foi:

si turnam deasupra romul si laptele putin caldut:

separat mixam margarina/untul,zaharul pudra si cacao pina cand se topeste zaharul:



si adaugam dulceata,apoi foaia sfaramata,amestecand cu grija,intr-o singura directie,cu lingura de lemn pt a nu se taia crema.se pune crema intre cele 2 foi:


albusele si zaharul pudra se bat spuma pe aburi:


si cand stau bat se intind peste foaie:


deasupra se decoreaza cu ciocolata rasa:


dupa cateva ore se poate taia cu un cutit ascutit trecut prin apa rece.

duminică, 30 decembrie 2007

Prajitura cu branza si vanilie




reteta de la Aliza

Pentru aluat:

175 g faina
2 lingurite praf de copt
75 g zahar
1 pliculet zahar vanilinat
1 lingura cacao
1 ou
75 g unt

Amestecati intr-un castron de marime potrivita, faina cu praful de copt, cacao, zaharul tos si cel vanilinat.
Framantati rapid ingredientele, pana obtineti un aluat omogen, in forma de bila.
Inveliti aluatul in folie alimentara si dati-l la rece pentru 60 de minute.

Pentru umplutura:

350 g branza de vaci degresata
75 g zahar
2 oua
100 g unt moale
1/2 plic budinca de vanilie (praf)
1 plic zahar vanilinat
Frecati branza de vaci intr-un castronel impreuna cu zaharul.
Separati galbenusurile de albusuri.
Incorporati galbenusurile, untul moale, praful de budinca, precum si zaharul vanilinat in masa de branza.
Amestecati totul bine cu mixerul.Bateti albusurile spuma si incorporatile treptat in masa de branza.Scoatem aluatul de la rece. Intinde 2/3 din el si-l asezam intr-o tava de toet detasabila. Ridicam marginile in sus 2 cm.
Turnam umplutura si din restul de alut facem un sul micut si rupem bucatele mici de aluat pe care le asezam la distante egale pe prajitura

Dam prajitura la cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 40 de minute.


Se lasa la racit pe un gratar si se taie rece

sâmbătă, 29 decembrie 2007

saleuri cu branza de vaci


reteta de aici:



250g faina
250g branza vaci
putina sare
250g margarina

1 ou pt uns deasupra



branza razuita,faina si margarina rece taiata felii se freaca bine:


pina a rezultat aceasta bila de aluat:


pe care am invelit-o in folie alimentara si am dat-o peste noapte la rece:


am intins aluatul pe masa infainata,am taiat cu forma:


si am asezat saleurile in tava pregatita cu hartie de copt:


le-am uns cu oul batut si am presarat susan:


si le-am copt la foc potrivit.

prajitura "greta garbo"


reteta de la poca

ingrediente pt foi

450 gr. faina
2 oua
un pachet margarina
1 lingurita rasa de bicarbonat stins cu otet
putina sare


pentru umplutura

1 cana nuci macinate
200 gr zahar
1 borcan gem ( caise, piersici)

intr-un castron punem faina, cele doua oua intregi , margarina moale,la temperAtura camerei, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie sau otet, sare.rezulta un aluat care se imparte in 3.in tava dreptunghiulara se aseaza hartie de copt apoi se intinde prima parte de aluat si se inteapa cu furculita.nuca se amesteca cu zaharul si putina aroma de migdale.se intinde peste foaie o parte din gem si se presara nuca din belsug.urmeaza foaia 2 care se unge si ea cu gem si nuca.se aseaza in final ultima foaie care se inteapa cu furculita.
tava se da la cuptorul dinainte incalzit ,la 180 grade.se lasa sa se raceasca apoi se toarna deasupra glazura de ciocolata.