reteta pentru 2 cozonaci:
250ml lapte
200g unt topit 1min la microunde
200g zahar
putina sare
4 oua,intregi
1kg faina
1 1/2 cub drojdie(45g un cub aici,pt 500g faina)proaspata
se pun in masina in ordinea scrisa,prg de ALUAT care la mine tine o ora jumatate(framantat si dospit) apoi imparte in 4 si se umplu cu mac sau nuca,ruleaza si impletesc cate 2.cozonacii pun in tava lasa sa dospeasca 40min si apoi ung cu galbenus si coc.
o reteta asemanatoare , pas cu pas o gasiti aici
se pastreaza excelent si 4-5 zile tinuti intr-o punga.
din acelasi aluat,am facut si coronita,umpluta cu nuci:
se coace si se taie rece.
sper ca v-am convins sa-l incercati la anul.
marți, 28 aprilie 2009
cozonac la masina de paine
Publicat de mihaela la 11:09 8 comentarii
luni, 20 aprilie 2009
sarmalute in frunza de vita
de pe masa de pasti nu puteau lipsi sarmalutele,de aceasta data facute in frunze de vita.au iesit o nebunie.
1 borcan cu frunze de vita,murate
500g carne tocata
1 morcov mare
1 ceapa
sare,piper,boia,leustean
80-100g orez
200ml suc de rosii
ceapa tocata marunt,morcovul razuit pe partea mare si carnea se amesteca bine cu condimentele si orezul.se adauga putin leustean tocat si cu aceasta compozitie se umplu frunzele si formaza sarmalutele.
pe fundul unei cratite teflonate se pun frunze de vita,apoi sarmalutele una langa alta.se toarna sosul de rosii+500ml apa si se acopera cu capac.se fierb la foc mic,aprox 1h.
se servesc cu smantana.
.
Publicat de mihaela la 20:21 1 comentarii
vineri, 17 aprilie 2009
pasca in 2 culori
reteta mi-a facut cu ochiul inca de cand am vazut-o scrisa de Nico pe culinar si am decis sa o fac anul acesta pentru paste.
aluat:
100g unt
1 pahar zahar
1ou
2 pahare lapte caldut
1 1/2 pahar faina
1plic praf de copt
2 linguri cacao
umplutura:
500g quark
150g zahar
3 oua(albusul spuma separat)
coaja de lamaie
1 lingura amidon pt prajituri
100g unt
in plus:
250g ciocolata amaruie
pentru aluat se mixeaza untul cu zaharul si oul apoi adaugam faina,cacao,praful de copt si la final laptele,mixand bine.
in tava de tort(26cm dar merge bine si cea de 24) turnam 1/2 din cantitatea de aluat si dam la cuptor,la 185 grade pentru 10min.
intre timp ne ocupam de umplutura:
mixam galbenusurile,quark-ul si untul,zaharul si aromele.adaugam amidonul si la final albusul batut spuma tare.turnam acest amestec peste blat iar deasupra ,cu atentie,restul de aluat.dam la copt inca 45min la 180 grade.
facem testul cu scobitoarea si daca iese curata e gata.lasam sa se raceasca bine si turnam deasupra glazura topita la microunde cu putina smantana de frisca.
Publicat de mihaela la 18:26 12 comentarii
marți, 14 aprilie 2009
hooksiel-aprilie
ne era dor de mare si ne-am dus spre ea.vremea a tinut cu noi si am avut cateva zile superbe,cu mult soare.
am ales statiunea Hooksiel,unde am inchiriat o casuta de vacanta.
-plimbare prin oras:
-portul vechi al orasului:
si in sfarsit se vede marea:
am gasit o multime de scoici:
seara localnicii au facut un foc urias,in noaptea invierii:
duminica dimineata am plecat sa cautam ouale vopsite,pe care iepurasul le-a ascuns:
si apoi am plecat la plimbare pe faleza din wilhelmshaven, dar nu inainte de a intra mai intii la acvariu:
o mica parte din port:
si turnul vazut de pe faleza:
in ultima zi,in drum spre casa , am trecut pe la Jaderpark:
a fost o vacanta mult prea scurta.la anul vom sta cu siguranta 10 zile.
Publicat de mihaela la 12:05 3 comentarii
luni, 6 aprilie 2009
Sarbatori Pascale fericite!!!
Celor care-si serbeaza duminica onomastica LA MULTI ANI FERICITI!!!!!!
Publicat de mihaela la 12:42 7 comentarii
duminică, 5 aprilie 2009
sarmalute de post cu ciuperci
500g ciuperci proaspete
2 morcovi
1 legatura ceapa verde
1 lingura malai
sare,piper,verdeata
frunze dafin
300ml sos rosii
frunze de varza murata
in uleiul incins se pune la calit ceapa tocata marunt,morcovul razuit si ciupercutele cubulete:
se lasa sa scada si apoi se condimenteaza cu sare,piper,adaugam ceva verdeata tocata si cand compozitia s-a racit malaiul:
punem cate o lingura de compozitie de fiecare jumatate de frunza:
si impachetam sarmale pe care le punem in cratita unde vor fierbe:
turnam sosul de rosii si o cana apa si lasam 1h la foc potrivit:
sunt excelente!
Publicat de mihaela la 16:50 5 comentarii
marți, 24 martie 2009
tascute cu ricotta si mac
ca ne place macul cred ca ati observat deja.nu conteaza cum e aluatul,important e ca umplutura sa fie daca se poate cu...mac.tascutele astea se fac foarte repede si sunt delicioase.
175g unt
250g ricotta
300g faina
2 linguri zahar
1 plic(250g) umplutura de mac,gata preparat
intr-un castron amestecam zaharul, untul lasat cateva ore la temperatura camerei cu faina si ricotta:
intindem pe masa usor infainata si taiem cu gura unui pahar cerculete pe care punem cate o jumatate de lingurita de umplutura:
aducem jumatatea de sus peste:
si apasam marginile cu furculita:
dam la copt vreo 25-30min la 180 grade.
Publicat de mihaela la 09:19 4 comentarii