Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 26 noiembrie 2008

langosi de post




inspirata de reteta Meliandei am facut azi langosii acestia deliciosi

250ml lapte soia sau apa(v-am aratat la prajitura de post cu afine pe care-l folosesc eu)
45ml ulei rapita sau floarea soarelui
500g faina
1 lingurita sare
3-4 linguri zahar+1 zahar vanilat
1 cub drojdie

ulei pentru prajit

aluatul l-am framantat la Mp si apoi dospit l-am pus pe masa unsa cu un strop de ulei si l-am impartit in 8 bucati;cu mana unsa usor cu ulei am intins aluatul subtire,chiar transparent in unele locuri:

si apoi am pus la prajit in uleiul incins,focul trebuie sa fie mare,stati langa ei ca se fac imediat:



se scot pe hartie absorbanta apoi se aranjeaza pe un platou:




se servesc cu dulceata sau zahar pudra.

marți, 25 noiembrie 2008

tarta cu visine si ciocolata




reteta este inspirata de aici unde puteti vedea o alta varianta ( cu ciocolata neagra si caise)si cum arata la final caci asta am facut-o pentru sotul meu la servici.

Pentru aluat:
• 200 g faina +1 plic praf de copt
• 2 linguri zahar
• 1 varf de sare
• 100 g unt rece
• 1 ou.

Pentru strat:
• 100 g unt
• 60g ciocolata alba
• 100 g zahar brun
• 2 oua
• 125 g faina+1/2 plic praf de copt (eu am pus 100g faina+1 plic budinca vanilie)
• 1/2 lingurita vanilie pisata
• 1 borcan visine,compot


1. Presarati faina pe o suprafata de lucru si amestecati cu zaharul,praful de copt si sarea. Formati o adancitura in mijloc. Taiati untul cuburi si presarati-l in jurul adanciturii. Turnati in mijloc oul si 3 linguri de apa calduta, framantati totul repede cu un cutit mare, astfel incat sa rezulte firimituri de aluat. Framantati cu mainile reci aluatul. Cand e gata, formati o sfera, infasurati-l in folie alimentara si lasati-l 30 de minute la rece.

2. Incingeti cuptorul la 200ºC, framantati aluatul, intindeti-l pe o suprafata de lucru presarata cu faina si tapetati cu el o forma de tarta (Ø 26 cm), lasand o margine libera. Asezati hartie pentru copt peste aluat, presarati cateva boabe uscate si coaceti-l cca. 15 minute. Indepartati boabele si hartia pentru copt si lasati blatul sa se racoreasca.

3. Pentru strat, topiti glazura alba si untul, dizolvati acolo zaharul brun, apoi lasati amestecul sa se raceasca. Bateti ouale, faina+praful de copt si adaugati la sfarsit amestecul cu glazura. Intindeti crema peste visinele asezate pe aluat.


si coaceti-o 25-30 de minute. Dupa aceea lasati-o sa se raceasca si presarati-o cu zahar pudra inainte de servire.

trandafir cu urda






aluat:
500g faina
1cub drojdie,45g
70g zahar
80g unt topit
250ml lapte
2 galbenusuri
1 varf cutit sare

umplutura:
400g urda dulce
2 galbenusuri
200g feta
zahar dupa gust

se pregateste un aluat din ingredientele de mai sus,eu m-am folosit de Mp pt dospit si framantat.apoi se intinde o foaie potrivit de groasa pe care se pune umplutura(amestecand toate cele mentionate)-daca nu va place sa folositi feta in amestec puteti inlocui cu alt fel de branza dupa gust,noua combinatia dulce-usor sarat ne place foarte mult.

aluatul se ruleaza strans si se taie 11-12 felii care se aseaza in forma de tort

se lasa 15min sa se odihneasca si se ung cu putin galbenus amestecat cu 2 linguri lapte apoi se pun la copt,la 190 grade,pt 45min:

se lasa sa se raceasca si taie felii.

painici cu gris


biga:
-150g faina
-200ml apa calduta
-15g drojdie proaspata

aluat:
-10g drojdie proaspata
-75g gris
-110ml apa calduta
-275-300g faina alba grau
-cate o lingurita sare si miere

seara se amesteca ingredientele pt biga(eu le-am lasat 2-3 min in MP apoi am oprit-o) si se lasa pina dimineata(trebuie 10 ore sa se odihneasca) :



cand arata cam asa:



se pun si restul ingredientelor im masina si se framanta un aluat fin care se lasa la dospit 1h.se imparte in mai multe bucati si formeaza painici care se aseaza pe hartia de copt:

se baga intr-o punga tava(eu folosesc mereu saci de gunoi mari) si se leaga capetele apoi lasam 1h la dospit:


si coacem la 190 grade:

sunt foarte bune si pufoase dar ies cam putine,se mananca toate intr-o zi :))

luni, 24 noiembrie 2008

supa de cartofi cu afumatura,pentru zile reci de iarna


o reteta delicioasa de la Aliza!

250g sunculita afumata
850-1kg cartofi

1 ceapa

1 morcov
1,5l apa sau supa legume

sare,piper,leustean

1 lingurita pasta tomate


paine pt crutoane


sunculita se prajeste in 2 linguri ulei incins si apoi se scoate pe o farfurie.se pune ceapa si un morcov tocate fin la calit in uleiul de la sunca si dupa 3-4 min cartofii cuburi si supa+pasta de tomate.se fierbe 45min si apoi se condimenteaza dupa gust cu sare,piper.
cu blenderul pasam( dar nu chiar de tot) supa apoi adaugam verdeata tocaat,suculita prajita si mai dam un clocot.servim cu crutoane de paine.

este excelenta,multumim aliza !

iarna pe ulita mea

iarna a venit cu adevarat,azi ne-am trezit cu aceste peisaje minunate :









puiul mic doarme inca dar sunt convinsa ca imediat ce o sa vada fulgii mari ce cad in continuare si stratul de zapada o sa vrea sa iesim afara cu saniuta :)

duminică, 23 noiembrie 2008

prajitura cu afine,de post


160g margarina
140g zahar
260g faina
1 plic praf de copt
180ml lapte soia
1 compot afine,foarte bine scurse se suc

eu am folosit lapte de soia cu aroma de vanilie:


margarina,zaharul si 1plic zahar vanilat le mixam bine,adaugam faina,laptele soia si praful de copt.turnam compozitia intr-o tava mica pregatita cu hartie de copt:


punem la cuptor pt 5 min apoi asezam deasupra fructele:



si coacem in continuare inca 35-40min pina cand e scobitoare curata si prajitura s-a aurit deasupra:

se lasa sa se raceasca,se poate pudra cu zahar:

rece se taie.este extrem de pufoasa si buna,sotului meu nu i-a venit sa creada ca este fara oua.

fileuri de peste cu sos de ciuperci si lamaie




reteta de la Maya

500g fileuri peste
1 lingura faina integrala
1 lingura faina malai


400g ciuperci
3-4 catei usturoi
450ml supa de legume
sare,piper,chili
3 linguri ulei masline
o lamaie


incepem cu sosul:calim in ulei ciupercile si usturoiul feliat subtire:


apoi stingem cu supa,punem 2 felii lamaie curatate bine de coaja si partea alba si lasam sa dea cateva clocote.scoatem apoi lamaia , condimentam cu sare,piper si legam sosul cu amidonul dizolvat in cateva linguri de apa.in cateva minmute se ingroasa si ne ocupam de peste.
l-am condimentat dupa gust cu sare,piper,chilli si l-am trecut prin amestecul de faina.apoi l-am prajit in uleiul incins pe ambele parti.

servim pestele cu sosul de ciuperci si orez sau paine proaspata de casa.