Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 9 martie 2009

"sfintisori" sau mucenici











de obicei se fac din aluat de cozonac cu ou si lapte,dar pentru ca suntem in postul pastelui,i-am facut dupa reteta de mai jos:

175ml apa minerala
60g ulei sau margarina
1 cub drojdie proaspata
55g zahar
1 priza sare
400-450g faina

putina miere
migdale/nuca macinate

se framanta din toate ingredientele un aluat omogen care se lasa la dospit 1h.se imparte in mai multe bucati egale,pe masa usor infainata si se trece la modelarea "sfintisorilor":

se rasucesc ca un prososp la stors:


gata primul:

se aseaza in tava pregatita cu hartie de copt si lasa la dospit inca 45min:


se coc la 180 grade,cu ventilatie pina se rumenesc frumos,vreo 20-25min cred:


apoi se ung imediat cu miere incalzita 20sec. la MU si se presara nuca:


sunt foarte pufosi,matei a mancat 1 si jumatate ceea ce ma bucura tare mult.

.

placinta cu piept de pui si 2 sosuri

nu am mai facut de ceva vreme o placinta cu aluat dospit si cum azi e frig si ploua m-am gandit ca merge de minune.



aluat:

500g faina
1 cub,45g drojdie proaspata
100ml apa minerala
50ml lapte
2-3 linguri ulei masline
100g iaurt simplu
1 lingurita rasa sare,putin zahar

sos de rosii:
1 doza rosii tocate marunt
2 catei usturoi
busuioc
sare,piper

sosul alb:
200g smantana groasa
300g piept de pui
cateva linguri ulei masline
sare,piper,boia
1ou


in plus:
2 bucati mozzarella
2 cepe inele fine

pregatim aluatul la masina de paine sau cu mana si-l lasam intr-un loc caldut,la dospit.
pipetul de pui taiat cubulete mici se pune la prajit in uleiul incins,se condimenteaza cu sare,piper,boia apoi se scoate pe o hartie absorbanta.

cu mixerul bat am amestecat sosul de rosii cu usturoiul,condimentele si busuiocul.

intre timp aluatul a dospit



si il intindem in tava mare de aragaz pregatita cu hartie de copt.il intepam cu furculita si turnam sosul de rosii.pieptul de pui il amestecam cu smantana,sare,piper si oul batut usor cu furculita si-l asezam in gramajoare peste foaia de aluat:

punem ceapa inele fine si mozzarella felii si dam la cuptor pentru 45min,cu ventilatie,la 180 grade.

lasam sa se raceasca ci servim.merge de minune cu un pahar de vin sau bere.

clatite cu migdale



ieri de 8 martie baietii mei dragi mi-au facut o surpriza placuta si m-au asteptat la micul dejun cu clatitele acestea.

4 oua
150g faina
75g migdale macinate
300ml lapte
50g zahar

se mixeaza toate foarte bine si se coc in tigaia unsa cu un strop de ulei.



se umplu cu dulceata de visine sau ce aveti pofta si servesc.

vineri, 6 martie 2009

salata de cartofi cu ceapa,pt post




750g cartofi
2 cepe mari
5 linguri ulei masline
2 linguri otet de vin
sare,piper,patrunjel verde

cartofii se fierb in coaja apoi se lasa sa se raceasca,curata si taie cubulete.ceapa se taie in jumatate apoi in fasiute inguste care se pun la calit in uleiul de masline incins pina se inmoaie.se ia de pe fos,amesteca imediat cu otetul,condimente si patrunjelul verde tocat fin.se toarna peste cartofi si se amesteca apoi lasa 30min cel putin sa se patrunda bine aromele.
se serveste cu rosii sau muraturi si paine neagra.

joi, 5 martie 2009

vinete cu sos de usturoi si busuioc


o reteta delicioasa de post pe care am gasit-o la Mona pe blog.

2 vinete
2 linguri faina integrala de grau(sau normala)
sare,piper,chilli praf
ulei pt prajit

4-5 catei usturoi
2 linguri ulei masline
2 linguri apa minerala
zeama de la jumatate de lamaie
busuioc si patrunjel proaspete
sare

vinetele se taie felii nu foarte subtiri si se presara cu sare.se lasa 1-2 ore apoi se sterg bine cu servetele de bucatarie de surplusul de apa.se condimenteaza dupa gust si trec prin faina,apoi se prajesc la foc mare in tigaia cu ulei.se scot pe hartie absorbanta.

intre timp ne ocupam de sosul de usturoi.cateii razuiti pe partea mica se amesteca cu uleiul de masline pina avem consisitenta unei maioneze.condimentam si adaugam apa si zeama de lamaie,patrunjelul si busuiocul.turnam peste vinete si lasam cel putin 30min .se servesc cu paine proaspata de casa si rosii.

miercuri, 4 martie 2009

cornuri pufoase cu mac







700g faina
300ml lapte
1 ou
120g unt
125g zahar brun
1 cub,45g drojdie proaspata
putina sare

pt umplutura:
1 punga mac gata pregatit
sau folositi umplutura preferata de la cozonacul cu mac


aluatul l-am framantat in masina de paine si l-am lasat la dospit.am intins pe masa o foaie potrivit de groasa si am taiatat-0 triunghiuri iar la baza am pus cate o lingurita de umplutura:

rulam si asezam in tava pregatita cu hartie de copt,apoi acoperim cu o punga si lasam inca 35min sa dospeasca:

le ungem cu galbenus+1 lingura smantana si coacem la 180 grade pt 25min.

joi, 26 februarie 2009

muffins cu afine




nu am mai facut de ceva vreme muffins si azi m-am gandit sa scot tava din sertar si sa ma pun pe treaba ,mai ales ca am gasit ieri un amestec de fructe de padure congelat pe care eram curioasa sa-l incerc.

reteta de aici:

pt 12 bucati:

375g faina
1plic praf de copt
250ml lapte
125g unt
2 oua
140g zahar brun
150g afine

untul lasat cateva ore la temperatura camerei l-am mixat cu zaharul si ouale intregi 2-3 min apoi am pus laptele alternativ cu faina si praful de copt.am pus amestecul in forma de muffins si deasupra fructele congelate.


am copt la 200 grade 18-20min.reci se pudreaza cu zahar.

vineri, 20 februarie 2009

coronita cu ciocolata si stafide



175ml lapte
2 oua
450-500g faina
100g migdale
100g unt moale
1 cub drojdie
100g miere
putina sare

100g picaturi de ciocolata
50g stafide

pt glazura:

2 linguri zeama lamaie
6 linguri zahar pudra(cumparat neaparat)


din toate ingredientele se framanta un aluat la masina de paine care se lasa 2 ore la dospit.apoi se intinde pe masa usor infainata si se presara deasupra cioclata si stafidele.se apasa usor cu sucitorul pt a intra in aluat.


rulam strans si taiem pe lungime,apoi impletim cele 2 bucati.


le asezam pe tava tapetata cu hartie de copt si lasam inca 15-20min la dospit.

coacem la 200 grade,pentru 35min.lasam sa se racoreasca putin si pensulam cu glazura facuta din zeama de lamaie si zahar pudra.

dupa ce s-a racit putem taia.noi nu am mai avut atata rabdare si dupa 15 min pe balcon l-am taiat deja.este delicios si merge de minune la micul dejun.