Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 20 noiembrie 2008

paine alba in 3 zile






daca aveti chef de o paine cu coaja usor aspra si miezul moale chiar si dupa 2- 3 zile,reteta asta merge la fix.e ceva de munca dar rezultatul merita.

prima zi-ora 20:

125g faina alba
1/2 cub drojdie proaspata(un cub are aici 45g)
250ml apa incalzita putin

se amesteca si lasa in bucatarie(12 ore) castronul,la o temperaturta de ~20grade.

ziua2-ora 9:
peste amestecul de seara punem 125ml apa si 125ml faina amestecam si lasam 24 ore in bucatarie.

ziua 3:

asa se prezenta amestecul din castron:


dizolvam in 80ml apa calduta restul de drojdie si amestecam cu o lingura zahar,compozitia din castron,400g faina,1 lingurita sare.lasam acest aluat care este relativ moale la dopsit,vreo 2 ore,intr-ul loc caldut, apoi il rasturnam pe masa infainata



si ii dam o forma oarecare,asezandu-l in tava cu hartie de copt:



aluatul e plin de bule de aer,care mai tarziu,dupa copt vor fi golurile din paine care noua en plac la nebunie.
se incalzeste cuptorul la 220 grade,se pune o cratita cu putina apa in cuptor si se baga painea pentru 20min,apoi reducem la 200temperatura si o lasam pina ne place culoarea.

se lasa sa se raceasca si se serveste.

MINUNATA!

5 comentarii:

Ina Todoran spunea...

Am s-o fac mai mult decat sigur! Garantat!!! :-)

Ina Todoran spunea...

Miha ma ajuti putin? Ca nu am prea inteles. E nevoie de 1 cub de 25 de grame de drojdie in total? Si de 1 lingura de zahar? Aluatul final e mai dens decat cel de paine artizanala? Mersi mult!

mihaela spunea...

ina scuza-ma ca am uitat sa scriu cate grame are aici un cub,am corectat putin.
la gust seamana cu painea pe vatra care o luam noi din romania,coaja e putin crocanta iar miezul e moale,ai zice ca e umed si nu se sfarama deloc.
eu nu am incercat painea artizanala inca deci nu o pot compara.

Ina Todoran spunea...

Mersi scumpa!!!

Anonim spunea...

Mihaela, painea arata grozav de bine!
Imi place forma rustica pe care i-ai dat-o.
Textura e exact cum imi place, o voi face cu siguranta.
Getut