Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 27 aprilie 2013

iepurasi poznasi, din aluat de paine










in asteptarea iepurasului am facut impreuna cu matei aceste figurine din aluat de paine.

-420ml apa
-1 cub drojdie proaspata,42g
-1 lingurita miere
-1 lingurita sare
-50g amestec seminte(susan+in)
-45ml ulei masline
-150g faina integrala
-400-450g faina alba grau

-1 galbenus
-1 lingura iaurt

in apa calda se dizolva zaharul si drojdia.se lasa 5min apoi se pune impreuna cu restul ingredientelor in cuva robotului sau a masinii de paine si se framanta un aluat nelipicios.in functie de calitatea fainii poate va fi nevoie sa mai adaugati 1-2 linguri sau poate putina apa.

se lasa la dospit pentru o ora intr-un loc caldut.se ratoarna apoi pe masa infainata si se imparte in 2 bucati.fiecare bucata la randul ei in alte 6.vom modela 12 iepurasi.

se ia o bucata de aluat,se rupe bucata din acre vom face urechile.restul se intinde sub forma unui snur si se modeleaza ca in foto:


se adauga urechea de aluat si se pun pe tava pregatita cu hartie de copt.se lasa 15min la dospit,ung cu galbenusul amestecat cu iaurt si se coc la foc potrivit,in cuptorul preincalzit la 190 grade,pentru 25min.
puteti incerca si varianta cu aluat dulce de cozonac:


dupa reteta de aici.spor la treaba si un week-end cu soare!

vineri, 26 aprilie 2013

tort cu iaurt si capsuni








va invit sa pregatiti un tort usor de primavara ,potrivit pentru sarbatorile ce vor urma!



blat:
-125g unt
-125g zahar
-1 plic praf de copt
-3 oua
-200g faina
-50ml lapte

crema:
-450g iaurt
-5 foi gelatina sau 1 plic gelatina instant
-200ml frisca
-70g zahar
-coaja rasa a unei lamai netratate

-600g capsuni
-1 plic gelatina transparenta de tort




ingredientele pentru aluat se mixeaza si compozitia se toarna in tava de tort(26cm) unsa si pudrata cu faina.se coace blatul la 180grade pentru 20min.se lasa sa se raceasca pe un gratar.

pentru crema:
-iaurtul se amesteca cu gelatina instant si zaharul,coaja de lamaie.se bate smantana pina sta teapana si se amesteca usor cu crema de iaurt.

se pune inelul de tort in jurul blatului.o parte se puneo parte din crema pe blatul usor insiropat cu suc sau lichior de ciocolata si deasupra 300g capsuni felii.urmeaza restul de crema.
se lasa 40min la rece.
restul capsunilor se feliaza si se aseaza deasupra.se toarna glazura de tort pregatita conform instructiunilor de pe plic.



tortul se da la rece cateva ore,cel mai bine peste noapte.se feliaza cu un cutit bine ascutit,trecut prin apa.

miercuri, 24 aprilie 2013

briose cu branza dulce si fulgi crocanti




au iesit atat de bune incat nu pot sa nu va impartasesc reteta.
si pentru ca ne-au placut atat de mult,m-am gandit ca as putea sa transform pascuta traditionala, in forme individuale folosind aceasta reteta.

pt fulgii crocanti:
-100g unt
-125g faina
-75g zahar

-4 oua
-500g branza dulce
-1 plic budinca vanilie
-100g zahar
-1 lingurita praf de copt


pentru fulgii crocanti amestecam cu mana ingredientele.
separat mixam ouale cu branza dulce,plicul de budinca si zaharul.adaugam praful de copt.
tava de muffinsi o ungem si pudram cu faina.turnam compozitia si presaram deasupra fulgii crocanti.
coacem la 175 grade pentru 40min.lasam sa se raceasca complet si apoi le scoatem din forma.presaram deasupra zahar pudra.
-

mancare de mazare cu limba de porc si galuscute








-1 ceapa mare
-2 limbi porc fierte si curatate
-2 morcovi
-400g mazare congelata
-1 lingura pasta de ardei 
-sare,piper,marar


pt galuscute
-1 ou
-2 linguri faina
-1 lingura apa minerala

limba fiarba inainte se taie cubulete(eu cumpar cate 2 kg si le fierb,curat si pun la congelator).impreuna cu ceapa tocata marunt se pune la calit in 2 linguri ulei.se adauga morcovul si dupa 2 minute mazarea congelata,pasta de ardei..se acopera cu apa si fierbe totul,in cratita acoperita cu capac pentru 45min.se adauga condimentele si mararul.

separat se bate oul cu faina si sarea,apa minerala.se fac galuscute care se fierb separat in apa sarata si se pun in mancarea de mazare la final.

marți, 23 aprilie 2013

cuburi de post cu nuca de cocos

"La multi ani fericiti" sarbatoritilor de azi!
 m-am gandit sa va arat si o prajitura de post pentru aceasta sarbatoare.








aluat:
-100g zahar
-3 linguri miere
-1 plic coaja portocala razuita
-1 plic praf de copt
-150ml apa
-100ml ulei floarea soarelui
-500g faina

sirop:
-300ml. apa
-200g. zahar
-250g. margarina
-5 linguri cacao
-200g nuca de kokos

pentru blat mixam ingredientele pentru cateva minute si turnam compozitia in tava unsa si pudrata cu faina.coacem la 190 grade pentru 30min,pina trece testul scobitorii.
se lasa sa se raceasca complet si se taie cuburi.




intre timp facem siropul:
apa,margarina,cacao si zaharul se pun la fiert,amestecand continuu,le lasam sa clocoteasca de cateva ori si apoi luam cratita de pe foc si lasam sa se raceasca dar nu complet,sa fie putin caldut.
trecem bucatile prin sirop apoi prin nuca de cocos si punem pe o hartie de copt:

*dupa o reteta de la Boni*

luni, 22 aprilie 2013

"musuroi de cartita" cu zmeura si ciocolata alba

maine unii dintre  vom avea sarbatoriti in familie si vom pregati prajituri delicioase si cu siguranta un tort.sper sa va inspire reteta aceasta,este un tort usor si aromat!



blat:
-125g unt
-200g faina
-100g zahar
-1 plic praf de copt
-2 linguri cacao
-4 oua

umplutura:
-150g ciocolata alba
-500g quark sau branza dulce cremoasa
-1 lingura gelatina instant
-50g zahar
-150g zmeura proaspata




pentru blat mixam ingredientele(untul topit cateva secunde la microunde) si turnam compozitia in tava de tort unsa si pudrata cu faina.coacem la 175 grade vreo 25-30min pina cand a trecut testul scobitorii.lasam sa se raceasca pe un gratar.cand este complet rece taiem un capac pe care il vom sfarama.

crema: ciocolata topita se mixeaza lingura cu lingura impreuna cu crema de branza(quarkul),zaharul.la final punem gelatina instant si mai mixam de catev ori.

in jurul blatului adaugam inelul de tort,insiropam blatul cu 3-4 linguri suc neacidulat si turnam o parte din crema.punem zmeura si apoi restul cremei,sub forma de cupola.presaram aluatul sfaramat si dam tortul cel putin 4-5 ore la rece.

duminică, 21 aprilie 2013

cod cu hrean si salata germana de cartofi




 o reteta delicioasa si relativ rapida,pe care va invit sa o incercati si voi!




pt fileurile cu hrean:
-3 fileuri peste la alegere,am folosit cod
-1 paine tare
-1 lingura hrean
- patrunjel verde tocat
- sare,piper
-1 ou

pt salata:
-500g cartofi
-1 ceapa
-100ml supa
-3-4 linguri otet
-1 ardei gras copt
-sare,piper

incepem cu salata caci aceasta ne va luam cel mai mult timp de pregatire.punem cartofii la fiert si cand sunt gata ii curatam de coaja si ii taiem cubulete.
ceapa tocata fin o punem la calit intr-o lingura ulei masline si cand a devenit sticloasa turnam supa.lasam cateva minute si adaugam otetul.dam un clocot,adaugam sare , piper si turnam amestecul fierbinte peste cartofi.punem ardeiul cubulete si lasam salata o ora deoparte.

in acest timp ne ocupam de fileurile de peste.condimentate cu sare si piper le asezam in tava rezistenta la cuptor in care am pus 2 linguri ulei masline.

felia de paine o tocam fin(puteti folosi si pesmet 3-4 linguri daca nu aveti paine tare acasa) si o amestecam cu oul intreg,sare,piper,patrunjel si hreanul.punem pe fiecare file umplutura 



si dam la cuptor 20min la 180grade.
servim pestele cu salata de cartofi.

sâmbătă, 20 aprilie 2013

cozonac "floare de camp" cu nuci

pentru sarbatorile pascale ce vor urma m-am gandit sa va arata o alta forma pe care o putem da cozonacului traditional.este o reteta simpla si ieftina,dar de efect!




aluat:
-150ml lapte
-1ou
-50ml ulei floarea soarelui
-100g zahar
-1 priza sare
-1plic drojdie granulata
-coaja rasa de portocala
-aprox 450g faina

umplutura:
-250g nuci macinate
-1 ou
-1 albus
-125g zahar(sau mai mult in fucntie de cat de dulce preferati)

deasupra:
-1 galbenus
-1 lingura iaurt
-crocant pt prajituri




aluatul l-am framantat la Kitchen Aid dar puteti folosi masina de paine sau chiar manual.drojdia dizolvata in laptele caldut impreuna cu o lingurita de zahar se lasa 5min.se amesteca apoi cu restul ingreidntelor.aluatul framantat trebuie sa fie elastic si nelipicios,daca mai este nevoie puteti adauga faina sau un strop lapte...depinde de faina folosita.

pe masa infainata se intinde aluatul sub forma unui dreptunghi.se macina nuca si se amesteca impreuna cu zaharul si oul intreg,albusul batut usor cu furculita.se intinde pe foaie si ruleaza strans.cu ajutorul unui cutit bine ascutit se taie felii care se aseaza in forma de tort pregatita cu hartie de copt,asa ca in imagine:
 



se lasa la dospit,intr-un loc caldut pentru 25min.se unge cu galbenusul + iaurtul 




 se coace la foc potrivit,fara ventilatie(180grade) pentru 45min.faceti testul scobitorii.se lasa sa se raceasca si apoi scoate din forma.