Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 6 decembrie 2007

Mos Nicolae vine la copiii cuminti

in noaptea de 5 spre 6 decembrie, se spune ca Mos Nicolae trece pe la toate gospodariile, pentru a lasa cate ceva in ghete: cadouri pentru cei care au fost buni si cuminti sau cate o nuia pentru cei neascultatori.

Cine este Mos Nicolae?

Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethlehem. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul al VI-lea. Ii sunt atribuite 21 de miracole, Sfantul Nicolae devenind recunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere pe care s-a hotarat sa o imparta oamenilor nevoiasi. De-a lungul secolelor au aparut povesti legate despre viata si binefacerile sale, una dintre cele mai cunoscute fiind a celor trei surori pe care Nicolae le-a ajutat sa scape de tirania tatalui lor. Se spune ca cele trei fete erau foarte sarace, iar tatal lor planuia sa le vanda ca sclave pentru a se chivernisi. Plansetele si rugamintile celor trei surori nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa, iar noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mari. Cu o astfel de zestre, ea a reusit sa se marite in curand. La fel s-a intamplat si in urmatorii doi ani, fata mijlocie si cea mare izbutind sa se aseze la casele lor cu ajutorul acestui om cu suflet nobil.
O alta legenda spune ca, dupa calatoria pe care a facut-o in tara sfanta, Nicolae s-a intors in tara lui pe mare. O furtuna teribila s-a abatut atunci pe mare, iar corabia statea gata sa se rupa. Nicolae s-a rugat indelung la Dumnezeu, iar marinarii au ramas uluiti de puterea pe care a avut-o atunci cand s-a oprit pe neasteptate furtuna. Din acel moment el a devenit patronul marinarilor si al calatorilor.
Se mai spune ca erau o data trei studenti teologi care calatoreau spre Atena. Ei au innoptat la un han unde au fost jefuiti si omorati de proprietarul hanului, iar ramasitele lor au fost ascunse. Cardinalul Nicolae calatorea pe acelasi drum si a innoptat la acelasi han. Noaptea el a visat despre crima savarsita si astfel a aflat unde au fost ingropati cei trei tineri. Nicolae i-a dezgropat si prin post si rugaciune a reusit sa-i readuca la viata.
In secolul al X-lea, Tarul Vladimir al Rusiei, in timpul unei calatorii la Constantinopole, a auzit povestile minunate despre Sfantul Nicolae si a decis sa-l faca patronul spiritul al Rusiei.
De-a lungul secolelor Sfantul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinti, in amintirea si celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici.

Ce aduce Mos Nicolae?

Sfantul Nicolae este patron spiritual in Olanda, Rusia, Grecia, Italia, Sicilia, Franta si in multe orase din Germania, Austria, Elvetia si Belgia.
La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe langa dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti, primesc o nuielusa adevarata care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa.
La crestinii din Republica Ghana, mosul care aduce daruri, vine din jungla, in timp ce in Hawaii, el coboara din barca. In unele districte nemtesti, 12 tineri imbracati in paie si avand masti care reprezinta animale danseaza in urma Sfantului Nicolae, sunand din talangi. Dupa ce ofera daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afara facandu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele savarsite.
In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spate si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca acesta va fi mancata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri. Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sunt aduse de ingeri. In Siria, cadourile vin cu o camila tanara in data de 6 ianuarie.
La noi se spune ca iarna incepe in noaptea de Sfantul Nicolae. Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in ziua de 6 decembrie el isi scutura barba ceea ce inseamna ca trebuie sa ninga. Tot in popor se spune ca Mos Nicolae vine de ziua lui pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, iar Sfantul Ion isi face aparitia pe un cal negru pentru a intoarce iarna. De sfantul Nicolae, ziua incepe sa se mareasca si tot atunci se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice. Se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de anul nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.


fluturasul meu a fost cuminte asa ca a gasit ghetutele pline:



acum il asteptam cuminti pe Mos Craciun!

2 comentarii:

Ginette spunea...

Ce fluturas dragals si cuminte, sa-ti traiasca !!!!
Ai un blog minunat plin cu mii de bunatati. Sunt coplesita de cate gospodine gozave am intalnit in randul blogger-itelor si ma bucur cand mai descopar retete speciale facute cu suflet si in mod special cu talent. Cu placere te adaug la listuta mea.
La multi ani de Mos Nicolae !!

mihaela spunea...

ginette ma bucur ca ai trecut pe la noi.
iti uram Sarbatori Fericite si linistite si te mai asteptam pe la noi!
te-am pupat

mami si matei