Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog

Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 26 februarie 2013

paine cu aluat oparit si faina integrala


 ce ziceti de o paine rumena cu interior moale si coaja usor crocanta?




aluat 1:
- 225g faina integrala
- 450ml apa fiarta,clocotita
-1 lingurita miere

aluat final:
-aluat 1
-7g drojdie proaspata
-30ml apa
-1 lingurita sare
-350-400g faina alba




peste cele 225g faina se toarna apa clocotita si mierea.se amesteca si lasa 12ore la temperatura camerei.eu am lasat-o peste noapte la bucatarie.

a doua zi se dizolva drojdia in apa calduta,se lasa 10min apoi pune imreuna cu restul ingredientelor si aluatul lasat peste noapte in cuva robotului si se framanta pentru 5-6 minute.

se lasa la dospit 1 1/2h si apoi se rastoarna aluatul pe masa infainata.se formeaza o paine pe care o asezam in tava mare de arazag pregatita cu hartie de copt.facem cateva crestaturi si lasam din nou 25min la dospit:


se coace la 210grade,cu o cratita cu apa in cuptor,pentru o coaja rumena si frumoasa.dupa 25min reducem temperatura la 190 grade si o mai tinem inca 20-25min.

5 comentarii:

Alexandra spunea...

Am facut aluatul oparit asta seara si a iesit destul de consistent, dens...asa trebuie sa fie?
Iar la cele 350-400 g faina pe care le adaug maine doar 30 ml de apa vor mai necesita? Nu va iesi tare? Te rog din suflet sa ma ajuti!!!!

mihaela spunea...

alexandra aluatul 1 este dens intr-adevar.cele 30ml de apa sunt sa dizolvi drojdia in ea.

eu am amestecat la robot apoi aluatul 1 si restul ingredientelor.va iesi ceva relativ lipicios care trebuie lucrat pe masa infainata,dupa cum se vede si la poza cu painea in tava.

mihaela spunea...

faina o pui pe rand.am observat o diferenta intre faina alba folosita de mine aici in germania si cea alba din romania.

(eventual daca e prea tare aluatul pui inca putina apa.)

eu am incercat reteta dintr-o carte in limba germana unde se specifica exact cantitatile si tipul de faina ce trebuie folosit. si am scris exact ingredientele.

iti tin pumnii :)

Alexandra spunea...

Nu stiu daca ai primit mesajul meu de ieri in care iti multumeam pentru raspuns si pentru reteta, pentru ca a iesit perfecta! Iti multumesc frumos pentru tot, azi am exectat si reteta de waffeln cu iaurt natur care a fost deasemenea perfecta! Reteta de "Painici (lipii) africane" nu iti merge, vezi poate revizuiesti problema, m-ar interesa reteta! Multumesc pentru tot!!!

mihaela spunea...

alexandra mi-ai dat emotii ca nu iese painea si azi am verificat de vreo 3 ori mesajele de pe blog.

sa va fie de bine.

merg acum sa vad care e problema lipiilor.

week-end minunat!