Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog


Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 6 octombrie 2008

foetaj cu mere

raluca a scris acum ceva vreme reteta pe culinar dar nu am gasit aici in oras nici un magazin de unde sa iau foile.acum prietena mea draga s-a intors din romania si mi-a facut cadou cateva pachete cu foi de placinta.nu am mai stat pe ganduri si am trecut la treaba.



reteta de la Ralesu

Ingrediente:
- 3/4 cana unt (cam 250 g)
- 6 mere mari
- 1/2 cana zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita vanilie
- 10 foi de placinta

Merele se curata, scobesc de miez si se taie felii cam asa de mari:
Intr-o cratita se topesc 2 linguri unt la foc mijlociu-tare, se adauga merele taiate felii si zaharul.
Lasati-le pe foc timp de 15 minute sau pana cand merele se caramelizeaza . Adaugati apoi scortisoara si vanilia.Lasati sa se raceasca. Intre timp se prepara foietajul:
Topiti untul la microunde. Ungeti cu unt o forma rotunda (cu diametrul de cca 20 cm) si asezati pe fundul ei o foaie de placinta unsa si ea tot cu unt.
Ungeti a doua foaie de placinta cu unt, apoi impaturiti-o in 2, apoi impaturiti-o iar in 3 (in final va trebui sa aveti o fasie lunga cat era latimea foii initiale si lata cam de 2.5-3cm). Asezati foaia in forma astfel incat sa depaseasca marginea formei cam cu 15 cm.
Pregatiti si celelalte foi in acelasi fel si asezati-le in evantai, astfel incat marginile lor sa se suprapuna in centru. Uite-asa:


Turnati compozitia in forma (pastrati cateva felii de mere pentru ornat).



Incepand cu ultima foaie pusa in tava, ridicati extremitatea fasiei, rasuciti-o delicat, deschideti marginea ca pe o floare si puneti-o deasupra compozitiei, astfel incat sa ramana in mijlocul formei un cerc cu compozitie neacoperita (diametru cam 8 cm).
Repetati chestia asta cu toate foile. Asa arata cu toate foile pliate si desfacute ca niste trandafiri.Se baga in cuptorul incalzit la (190C) timp de 30 minute sau pana cand foietajul devine auriu. Lasati-o sa se raceasca.


Se taie rece, ca altfel va curge compozitia de mere.

4 comentarii:

roxana.m. spunea...

in primul rand multumesc pentru premiu."foetaj"cu mere e super -am vazut reteta pe culinar ieri si am vazut si prajitura ta.
chiar ma gandeam sa o fac ca e o prajitura de efect si buna totodata(sotul meu adora prajiturile cu mere)
foi de placinta gasesc si aici cam greu dar sunt.
pupici si lui matei

p.s.pe 3 octombrie stefan a facut primii pasi.

Anonim spunea...

Buna Mihaela, la mine pe blog te asteapta un nou premiu!
Interesanta placintuta, cred ca e usor crocanta, iar mie imi plac placintele crocante.O voi incerca si eu, cu siguranta! Te pup pe tine si pe fluturas!

Ina Todoran spunea...

Mihaela te asteapta un cadou la mine :-D

Anonim spunea...

Mihaela numai bunatati faci!! Si fluturasul tare frumos este!!